Tijd voor een nieuw dak

Er komt een moment dat je aan de slag moet met het vervangen van je dak. Deze flinke klus kun je natuurlijk zelf doen, maar soms kan het ook zo zijn dat je een dakdekker nodig hebt. Hoe pak je het opnieuw dekken van je dak aan en waar moet je op letten? Dat leggen we in deze blog uit.

Verschillende soorten daken

Nederland kent verschillende type daken en ieder dak heeft zo zijn eigen onderhoud nodig. We lichten hieronder de bekendste vormen toe.

Dakpannen

De meest voorkomende dakbedekking is de dakpan. De vele schuine daken die ons land rijk is, zijn vaak met dakpannen bedekt. Deze hebben een levensduur van 30 tot 50 jaar en zijn daarom een duurzame optie.

Dakpannen vervang je eigenlijk op twee momenten. Als je een lekkage hebt of als de dakpannen verouderd zijn. Bij een lekkage kun je een deel van het dak laten repareren. Dan wordt het gedeelte waar de lekkage geconstateerd is vervangen.

Als de dakpannen al dertig jaar op het dak liggen, is het aan te raden om een volledige dakrenovatie te doen. Waarbij alle dakpannen vervangen worden voor nieuwe.

Platdak

Een ander veel voorkomende dakbedekking is bitumen of EPDM. Deze dakbedekking zie je vooral terug op platte daken. Doordat een plat dak meer te verduren heeft dan een schuin dak, is bitumen al na ongeveer 20 jaar toe aan vervanging. Het vervangen van bitumen of EPDM is een secuur klusje en hier heb je dus een dakdekker voor nodig met ervaring.

Als je scheuren in het bitumen op EPDM hebt, moet je snel in actie komen. Deze kunnen namelijk leiden tot lekkage. Zorg er daarom voor dat je regelmatig je platte dak opgaat om de situatie goed in de gaten te houden.

Een rieten dak

De chique, landelijke huizen zijn vaak gedekt met riet. Riet is een van de meest kostbare vormen van dakbedekking en vraagt ook om het meeste onderhoud. Riet gaat ongeveer 30 jaar mee en moet dan vervangen worden.

Rieten daken worden door een speciale rietdekker gelegd. Dit is een specialist die alles weet van de unieke legmethode. Deze rietdekker kun je ook inzetten als een deel van het dak gerepareerd moet worden. Er wordt dan nieuw riet tussen het oude riet gelegd.

Wanneer heb je een dakdekker nodig

Het gebruik van een dakdekker is niet verplicht. Als jij op tijd jouw dakbedekking vervangt, kan het zijn dat je dit prima zelf kunt doen. In tijden van crisis is een ervaren dakdekker wel heel waardevol. Is er bijvoorbeeld plotseling een lekkage ontstaan? Dan is snel handelen essentieel en kun je het beste een dakdekker inschakelen. Deze heeft de juiste materialen om snel en effectief jouw dak te reparen en ergere schade te voorkomen.

Natuurlijk, is een dakdekker ook geschikt om in te zetten bij jaarlijks onderhoud van je dakbedekking. Door deze regelmatig te onderhouden en te inspecteren, weet je zeker dat de kwaliteit van jouw dakbedekking goed is en kun je een crisis zoals lekkage dus voorkomen.

Gerelateerde berichten