De comeback van de lambrisering!

Wat oud is, is weer nieuw! Huiseigenaren herontdekken de geneugten van het bekleden van hun muren. Er zijn veel verschillende manieren om dit te doen, maar het belangrijkste is om de juiste stijl voor uw huis te kiezen. Paneelstijlen variëren van zeer traditioneel (denk Oud-Engels) tot ultramodern (kijk eens naar de hippe Scandinavische ontwerpen). Hoe weet u nu welke stijl het beste bij u past?

Laten we een kijken.

Lambrisering en de comeback

Als je de laatste tijd in een woonwinkel bent geweest, heb je misschien gemerkt dat lambrisering een comeback maakt. Maar wat is lambrisering precies?

Lambrisering is een houtbewerking waarbij houten panelen aan muren, plafonds, of deuren bevestigd worden. Het is een populaire keuze voor veel huiseigenaren omdat het relatief eenvoudig te installeren is en aan elke kamer een vleugje elegantie kan toevoegen. Het is de klassieke look die vooral in de jaren ’60 en ’70 populair was, maar de laatste decennia uit de gratie raakte.

Bovendien kunnen lambriseringen gemaakt worden van allerlei verschillende materialen, waaronder grenen, eiken en kersenhout. Maar vanwaar dan de plotselinge populariteit?

Veel deskundigen geloven dat lambrisering een opleving beleeft omdat meer mensen manieren zoeken om hun huis karakter te geven zonder veel geld uit te geven, mede dankzij dankzij de tijdloze aantrekkingskracht en geringe onderhoudsbehoefte. En met zo veel verschillende stijlen en materialen om uit te kiezen, is er zeker een soort lambrisering die perfect past in elk huis.

Traditioneel vs modern

Als je bent zoals de meeste mensen, besteed je waarschijnlijk niet veel tijd aan het nadenken over lambrisering. Maar als je de volgende keer in een kamer met houten lambrisering bent, kijk dan eens goed en je zult waarschijnlijk merken dat ze in een van de twee categorieën vallen: Traditioneel of modern.

Traditionele lambrisering heeft de neiging meer klassiek van ontwerp te zijn, met ingewikkeld houtsnijwerk en gedetailleerd lijstwerk. Het is de perfecte keuze als je voor een Oude Wereld gevoel in je huis gaat. Moderne lambriseringen, daarentegen, zijn strakker en meer ingetogen. Ze hebben vaak strakke lijnen en eenvoudige vormen, waardoor ze een goede keuze zijn voor eigentijdse ruimtes.

Wanneer welke stijl?

Traditionele lambrisering wordt vaak gebruikt in formele ruimtes, zoals woonkamers en eetkamers. De brede planken en afgeschuinde randen geven de muren een gevoel van gravitas en laten de ruimte verfijnder aanvoelen. Moderne lambrisering, daarentegen, is beter geschikt voor casual ruimtes zoals familiekamers en keukens. De strakke lijnen van de dunne planken scheppen een strakke look die ontspannen en uitnodigend aanvoelt.

Natuurlijk zijn er geen harde regels over welke stijl van lambrisering je in welke kamer kunt gebruiken. Uiteindelijk is het aan jou om te beslissen welke look het beste bij je smaak en je huis past.

Voor- en nadelen

Als je overweegt je muren van lambrisering te voorzien, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

Ten eerste kan lambrisering een snelle en gemakkelijke manier zijn om het uiterlijk van een kamer te veranderen. Of je nu gaat voor een rustiek huttengevoel of een meer moderne uitstraling, lambrisering kan een prima manier zijn om de door jou gewenste look te bereiken. Het is belangrijk te onthouden dat lambrisering niet noodzakelijk blijvend is.

Behalve dat ze wat prijzig zijn, kunnen ze moeilijk te installeren zijn. Als je besluit dat je het uiterlijk van je lambrisering niet mooi vindt, kan het verwijderen ervan en het repareren van de onderliggende muur echter een tijdrovend proces zijn. Bovendien kan lambrisering soms vatbaar zijn voor schimmel en meeldauw als ze niet goed afgedicht of onderhouden wordt.

Tot slot

Paneelwanden zijn er al eeuwen, maar de stijl heeft een recente opleving in populariteit gekend. Als je een gemakkelijke manier zoekt om je huis een ander uiterlijk te geven, kan lambrisering zeker het overwegen waard zijn. Zorg er wel voor dat je de voor- en nadelen afweegt voor je een definitieve beslissing neemt. Uiteindelijk is het aan jou om te beslissen welke look het beste bij je smaak en je huis past.

Veel succes met de nieuwe look en bedankt voor het lezen!

Gerelateerde berichten